Man som åker i en vagn

Platsen har ändrats genom tiderna

Området Ludvigsberg, där Münchenbryggeriet ligger, är idag en välbevarad industrimiljö som speglar historien om Stockholms betydelse som industristad. Här har det garvats skinn, bryggts öl, funnits textilfabrik och kakelfabrik. Närheten till Mälaren har genom tiderna varit central.

Münchenbryggeriet och Ludvigsbergs Gjuteri och Mekaniska Verkstad är exempel på industrialismens genombrott och förändring på 1800-talet. De representerar två av de viktigaste branscherna i dåtidens Stockholm; verkstadsindustrin och bryggerinäringen.

Münchenbryggeriet har byggts till i omgångar

Bryggeriet byggdes till och moderniserades i olika omgångar och blev snart Stockholms största. Närheten till Mälaren förenklade båttransport av ölflaskorna. Man använde sig också av isflak direkt från Riddarfjärden för att kyla ner ölet vid jäsning och lagring.

Efter en stor brand 1893 återuppfördes byggnaden. Här tillverkades öl i nära hundra år, den sista flaskan lämnade fabriken 1971. Idag finns ett microbryggeri som håller liv i platsens historia även om det är i en betydligt mindre skala.

En verkstad som skrivit svensk industrihistoria

Ludvigsbergs Gjuteri och Mekaniska Verkstad drevs av entreprenören Jaques Lamm och är ett exempel på hur en mindre svensk verksamhet bidragit till att skriva modern svensk industrihistoria.

Verkstaden blev ett av Stockholms ledande industriföretag under slutet av 1800-talet. När företaget var som störst på 1890-talet hade verkstaden drygt 400 anställda. I verkstaden tillverkades gjutgods, spisar, kaminer och enklare maskiner. 1892 tillverkade Ludvigsbergs Verkstads AB den första svenska kylmaskinen, som levererades till Münchenbryggeriet och användes i ölproduktionen.

Verkstadsbolag blev till slut uppköpt och efter en rad uppköp och sammanslagningar har företaget blivit en del av svensk industrihistoria och går idag under namnet ABB.

Platsen har ändrats genom tiderna

Genom historien har byggnader lagts till och tagits bort efter behov. Två av verkstadens ursprungliga byggnader finns kvar idag samt Villa Ludvigsberg som Jacques Lamm lät uppföra med hjälp av arkitekten Johan Fredrik Åbom. Den forna fabriksgården är idag parkeringsplats.

Namnet Ludvigsberg kommer från Salomon Ludvig Lamm som köpte tomtområde vid Duvogränd ner mot Skinnarviken på 1850-talet, där hans son Jacques Lamm byggde Ludvigsbergs Mekaniska Verkstad.

Det har tidigare funnits planer på att bygga bostäder på platsen som då hade inneburit en rivning av vissa byggnader. Det fanns vid ett tillfälle även planer på att riva hela Münchenbryggeriet vilket vi är tacksamma för att så inte gjordes.

Skillnaden mellan tidigare planer och vår vision för området är att inga byggnader ska rivas. Vi vill i stället förädla denna historiska plats och göra den mer välkomnande och tillgänglig för alla.

Idag är fastigheten Münchenbryggeriet en plats för event, konserter, mässor och festivaler. Både svenska och internationella företag ryms i lokalerna, samt Bernadottegymnasiet och Kungliga Svenska balettskolan.